Waarom ik Veganistisch eet?

Waarom ik Veganistisch eet?

Wat is veganistisch eten?
Het eten van veganistische voeding is vrij van dierlijke producten. Je eet om een voorbeeld te geven geen vlees, kip, vis, eieren, zuivel maar bijvoorbeeld ook geen honing. Dan denk je al snel, wat eet je dan wel? Maar als je kiest om veganistisch te eten heb je genoeg keuze. Tegenwoordig leven we in een maatschappij waar veganistische voeding steeds populairder is geworden en dat maakt het ook makkelijker om aan bepaalde producten en recepten te komen. Genoeg leuke vegan blogs, boeken en inspiratie op Instagram. Hier haal ook ik mijn inspiratie vandaan.

Waarom eet ik veganistisch?
De keuze om veganistisch te eten is voor mij een jaar of 5 geleden begonnen. Ik werd geïnspireerd door verschillende documentaires en ging mij er steeds meer in verdiepen. Ik kwam erachter welke impact het eten van dierlijke producten had op de dieren, de aarde en mijn gezondheid. Echt een eye opener! En nog steeds houdt dit mij dagelijks bezig. Daarnaast vind ik veganistisch eten gewoon heerlijk. Ik ben gek op groente en fruit en ik heb door het zoeken van nieuwe vegan recepten echt leren genieten van eten. Zo ben ik creatiever geworden in het bereiden van maaltijden en kook ik met plezier een heerlijk vegan gerecht voor mijn familie en vriendinnen. Vaak zijn zij dan ook erg verrast en ik merk dat mijn veganistische voedingspatroon indruk maakt.

Wat is er veranderd voor mij?
In de jaren dat ik veganistisch ben gaan eten is er veel veranderd, maar dat is allemaal op een rustige manier gegaan. Ik heb nieuwe recepten en smaken ontdekt, ik ben veel meer groente, fruit, peulvruchten gaan eten. Mijn maag en darmklachten zijn verbeterd en ik voel mij fitter. Wel vind ik het belangrijk om een gevarieerd voedingspatroon te hebben om zo voldoende vitamines binnen te krijgen. Want als veganist kun je ook genoeg ongezonde shit eten hoor! Denk maar aan Oreo koekjes en patat! Dus verdiepen in voeding vind ik een must als je besluit vegan te gaan eten. Naast dat het een positieve invloed heeft op mijn gezondheid, geeft het ook een goed gevoel. Hoewel mijn lifestyle nog niet helemaal veganistisch is, (denk bijv. aan veganistische kleding) ben ik blij dat ik niet met voeding bijdraag aan het dierenleed en de aarde een handje help.

Is veganistisch eten moeilijk?
In het begin was het echt zoeken naar nieuwe recepten en kon ik minuten lang etiketten te lezen om te zien of het product echt vegan was. Veganistisch eten was ook niet meteen cold turkey voor mij en nog steeds zie ik weleens iets over het hoofd. Of als ik op reis ben eet ik ook weleens vegetarisch, omdat er echt geen andere optie is. Mijn intentie is er en het voelt goed en het moet niet voelen als een restrictie. In de eerste maanden was ik streng voor mezelf en baalde ik als het niet lukte om volledig veganistisch te eten, dit heb ik nu meer los gelaten. Het hoeft niet perfect, ik ben bewust en draag op mijn manier een steentje bij en voel me lichamelijk en geestelijk happy en fit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *