Back on track, met een detox!

Back on track, met een detox!

De afgelopen week heb ik een detox kuur gedaan. Voor mij een prettige manier om weer back on track te komen. Een detox kuur is niet een nieuwe trend, maar bestaat al eeuwenlang en heeft vele voordelen. Ben je benieuwd wat detoxen is? en mijn ervaring hiermee? Lees dan snel verder!

 

Wat is een detox?

Een detox is een natuurlijke reiniging van het lichaam. Ook wel ontgiften of ontslakken genoemd. Ons lichaam reinigt zichzelf en een detox kan je daar een beetje bij helpen. Zeker in deze moderne maatschappij kan een detox jou gezondheid ondersteunen. Iedereen komt dagelijks in contact met giftige en of toxische stoffen, vaak zonder dat je het zelf in de gaten hebt. Denk bijvoorbeeld aan; schoonmaakmiddelen, sigarettenrook en (bewerkte) voeding. Als je lichaam een lange tijd wordt blootgesteld aan deze stoffen en weinig gezonde voedingstoffen binnenkrijgt zal het moeite hebben om deze hoeveelheid schadelijke stoffen te verwerken. Dus voel jij je vermoeid, futloos of wil je gewoon eens een detox ervaren, dan is het zeker geen straf voor je lichaam. Sterker nog, je lichaam zal je dankbaar zijn!

 

Waarom doe ik een detox?

De winter is voorbij en de lente is begonnen, tijd voor een detox. Ik wil weer back on track komen na een periode van iets te veel eten. Ik wil mijn huidige levensstijl niet ongezond noemen, maar het voelt goed om mijn lichaam weer even te resetten en met een bewuste keuze van voeding krijgt mijn lichaam de kans om gifstoffen op te ruimen.

Een aantal jaar geleden heb ik eens een 3 daagse detox kuur gedaan, met het alleen drinken van sappen. Hier was ik niet heel enthousiast over, maar ik wilde het graag nog eens proberen. Ik ben op zoek gegaan naar een detox die bij mij paste. Toevallig zag ik een reclame voorbij komen op Facebook die mij de doorslag gaf.

Ik melde mij aan via de website en kreeg een e-book opgestuurd met daarin uitleg, een lijst met wat je wel en niet mocht eten en de recepten! Het voedingsschema bestond niet alleen uit sappen, maar juist uit veelzijdige maaltijden van salades, soepen en smoothies die bomvol vitamines, mineralen en antioxidanten bevatten. Dit trok mij wel en ik pakte mijn agenda erbij. Het leek mij handig om de week van de detox wat vaker vrij te zijn. Het werd de week na pasen. Toen ik dit aan een van mijn vriendinnen vertelde, was zij ook meteen enthousiast en besloot met mij mee te doen. Dit gaf mij natuurlijk nog meer motivatie om deze kuur door te zetten.

 

 

De voorbereidingen!

Nadat ik het e-book had doorgelezen, maakte een boodschappenlijstje. Deze zat er helaas niet in, maar het maken van een lijstje is zo gemaakt. In de supermarkt wandelde ik alleen maar de groente en fruit afdeling af en ik was klaar. Oké, sommige producten had ik al in huis, zoals quinoa. Ook bestelde ik een green juice mix die volgens het e-book je lichaam extra stimuleert met ontgiften. De green juice mix bestaat uit algen, biologische groenten, fruit en kruiden. Deze poeder voegde ik toe aan mijn smoothies zoals werd aanbevolen. Om de maaltijden te bereiden, gebruikte ik een blender en een enkele keer de sapcentrifuge.

 

Detox time!

Het detox programma bestaat uit een voorbereidingsweek, de kuurweek en de afbouwfase. Als je de detox goed wilt uitvoeren ben je drie weken bezig. Omdat mijn lichaam al gewend is aan biologisch en gezond eten, met vrijwel geen dierlijke producten heb ik het programma voor mezelf wat ingekort. Ik besteedde drie dagen aan de voorbereiding, (wat ook al voelde als de kuur zelf) vier dagen kuren en daarna weer langzaam opbouwen. In totaal was ik dus zeven dagen bezig met de kuur, wat voor mij voldoende was.

 

Wat deed het met mij en mijn lichaam?

De mindset was er en de detox kuur ging van start. Dag één en twee merkte ik gelijk verschil in koolhydraten en het afkicken van suikers. Soms had ik een wat hongerig gevoel, maar de maaltijden waren lekker en gaven mij energie. Dag twee had ik een zeurende hoofdpijn, maar ik wist dat dit erbij hoorde. Dag drie en vier gingen mij ook goed af. Ik probeerde zoveel mogelijk mijn rust en ontspannen te pakken, maar toch kon ik het niet laten om te gaan sporten, wel wat minder intensief dan normaal natuurlijk. Je merkt al snel wat je lichaam wel en niet aan kan tijdens zo’n kuur. Het is dus belangrijk om goed te luisteren naar je lichaam. Ben je moe? doe een dutje, heb je energie over? dan kan een sportsessie zeker geen kwaad. Het schijnt juist goed te zijn om te zweten tijdens een detox.

Op naar dag vijf en zes, ook deze dagen gingen mij goed af. Ik merkte dat mijn lichaam ging wennen aan deze manier van ontgiften en ik voelde mij geestelijk ook kalm. Nauwelijks dacht ik aan chocolade of andere lekkere dingen die ik normaal weleens eet. Ik kreeg de laatste dagen wel echt behoefte aan het vergoten van mijn maaltijden d.m.v. koolhydraten zoals; aardappels, rijst en pasta. Op dag zeven at ik naast mijn gestoomde groente ook lekker aardappeltjes uit de oven. Zo begon ik weer met opbouwen, zodat ook daar mijn lichaam weer aan ging wennen.

Ik ben heel blij dat ik deze detox kuur heb doorgezet. Mijn lichaam was hieraan toe. Tijdens de kuur begon ik weer bewuster te luisteren naar mijn lichaam. Zoals vaker een boek lezen, in bad gaan, yoga of een stukje wandelen. Het voelde als ‘me-time’, een soort verwennerij voor mijn lichaam, ‘mind’ en geest. Klinkt misschien gek, maar zo voelde het. Ook wat betreft voeding hoop ik weer bewustere keuzes te maken. Ik heb deze detox niet gebruikt om af te vallen, dat zou niet juist zijn. Ik vind het belangrijk om me fit en energiek te voelen en dat heb ik zeker bereikt. Ook heeft deze detox me kennis laten maken met nieuwe variaties en maaltijd recepten, altijd leuk en mooi meegnomen!

 

 

Wat voor jou?

Hopelijk heb ik jou kunnen motiveren om eens een detox te doen. Vind je een week te lang, geen zorgen! Een dagje gezonder en bewuster eten kan ook al heel goed zijn voor je lichaam!  Doe vooral waar jij je goed bij voelt!

 

Bedankt voor het lezen!

Liefs, CorineGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *